12 Şubat 2015 Perşembe



2013 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 06-15 yaş grubu çocuklar hakkında bilgisayar, telefon ve internet kullanımını kapsayan bir araştırma yapmıştır, bu araştırma verilerine göre;
Çocuklar 8 yaşında Bilgisayar kullanmaya başlıyorlar.
Çocuklar 9 yaşında iken İnternet kullanmaya başlıyorlar.
İnterneti ve Bilgisayarı kullanan çocukların %24,4 ünün kendilerine ait Bilgisayarları var.


Peki Çocuklarımız İnterneti Ne Kadar Kullanıyorlar?
TÜİK verilerine göre 06-15 yaş grubundaki çocukların;
Çocukların %38,2 si Haftada iki saat,
%47,4 ü haftada 3 ile 11 saat arasında,
%11,8 i 11 ile 20 saat arasında ve %2,6 sı ise 24 saatin üzerinde kullanıyor.
İnternet kullanan bu çocukların %65,6 sı interneti evde kullanırken %21,4 ü internet kafelerden internete ulaşıyor.


Yine bu istatistiklere göre çocukların %84,8 ile ödev yapmak için kullandığı görülüyor ayrıca internet kullanan çocukların ödev ve eğitimden sonra internette %79,5 ile oyun oynadıkları görülüyor.

Çocukların %92,5 i her gün Televizyon seyrediyorlar.

Basılı yayın okuma oranı sadece %16,6 bu oranın %40,9 u ise magazin ve eğlence dergilerinden oluşuyor.

Çocuklar kişisel bilgilerini internette paylaşıyor.
Diğer bir araştırmaya* göre çocukların %19'u internette ev adreslerini paylaşıyor %8'i ise cep telefon numaralarını paylaşıyorlar ayrıca tanımadığı insanlarla iletişim kuran çocukların %2 si onlarla yüzyüze de görüşürüyor.

Çocuklarımız interneti nasıl doğru biçimde kullanır?
Burada en büyük görev aileye ve okullara düşmektedir. Öncelikle ailenin internet okur yazarı olması gerekir böylece çocuklarına internet kullanımı ile ilgili hem doğru örnek olurlar hemde önerilerde bulunabilirler. Okullara düşen görev ise etkin Bilişim Teknolojileri dersleridir.Türkiye'de çocukların ortalama internet kullanma yaşı TÜİK'in de araştırmalarında gösterdiği gibi 9'dur. 9 yaşından itibaren okullarda verilecek doğru Bilişim Teknolojileri dersi ile çocuklar internet okur yazarı olabilir bu da onların interneti amacına uygun ve güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlar.
Aile koruması için windowsunda kendi filtrelemesinden yararlanabilirsiniz bu yazılım sayesinde çocuklarınız sizin seçtiğiniz koruma ayarlarını kullanarak bilgisayarı ve interneti kullanırlar. Sizin belirlediğiniz çerçevedeki hareketlerini de bildirim raporları ile takip edebilirsiniz.

Kaynak: 
Sayı: 15866 22 Ağustos 2013 TÜİK 06-15 Yaş Grubu Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanımı Ve Medya

8 Şubat 2015 Pazar

Microsoft, Windows 10’u tanıtmak için düzenlediği etkinlikte yeni teknolojik ürünü HoloLens’i de tanıtarak sanal gerçeklik ve giyilebilir teknolojide büyük bir adım attı.

Sanal gerçeklik ile dijital gözlüğü birleştiren HoloLens, teknoloji dünyasında sadece tanıtımıyla dahi hem tasarım açısından hemde sunduğu özellikler açısından ses getirmeyi başardı. Satışının ise yaz aylarında yapılması bekleniyor.

Microsof “Dünyaya bakışınızı değiştirirseniz dünyayı değiştirirsiniz.” Sloganı ile tanıttığı HoloLens’in gerçek dünya ile dijital yaşantımızı iç içe geçireceğini söylüyor.HoloLens hologramlar aracılığıya çevremiz ile etkileşime geçmemizi sağlayan bir dijital gözlük. HoloLens sayesinde çevrenizde gördüğünüz herşey ile etkileşim halindesiniz. Mesela odanızın bir duvarında hologramlar yardımıyla en sevdiğiniz filmi yada maçınızı izleyebilirsiniz veya masanızın üzerinde hologram vasıtasıyla oyun oynayabilirsiniz. Başka bir deyişle HoloLens maçı, oyunu veya filmi sizin evinize getiriyor. Ancak çevrenizle etkileşiminiz kesilmiş olmuyor. HoloLens’i kullanırken aynı zamanda çevrenizde olan biteni takip edebiliyorsunuz.

Görüntü gözlük üzerindeki lenslere yansıtılıyor. Sadece gözlüğü takan kişi hologram görüntüleri görebiliyor. Bu yüzden aslında görüntü hologramlardan oluşmuyor.

HoloLensi başımıza taktığımızda üzerinde bulunan sensörler hemen gözlerimizi algılıyor. Böylelikle gözlükteki sensörler göz bebeklerimizin hareketlerini ve baş hareketlerimizi sürekli takip ediyor ve bu sayede hologramlar nereye bakarsak oraya yansıtılıyor. Yani görüntü bizimle birlikte hareket ediyor, yürüyor, koşuyor.  Bu durumda görüntüyü kesintisiz ve sabit biryerdeymiş gibi görebiliyoruz. Üstelik HoloLens televizyon, telefon gibi görüntü verebilen diğer aygıtları tanıyor ve üzerine görüntü yansıtmıyor.
HoloLens’i kullanırken bir bilgisayara, telefona yada herhangi bir cihaza ihtiyaç duymuyorsunuz. Herhangi bir tel veya kablo kullanımı gerektirmiyor. Bir ekran, klavye yada fare kullanmıyorsunuz. Bir uygulamaya erişmek için, yeni bir proje geliştirebilmek için tek yapmanız gereken jestlerinizi, el hareketleri nizi ve sesinizi kullanmak. Biraz gezinmek, keşfe çıkmak istiyorsanız; daha önce gitmediğiniz bir yeri her ayrıntısıyla tanımak istiyorsanız gözlerinizi kullanmanız yeterli olacaktır. Gözlerimizin,  sesimizin yeterli olmadığı detaylara müdahale etmemiz gerektiği durumlarda ellerimizi, kollarımızı kullanıp daha ince ayarlar yapmamıza olanak tanıyor. Başka bir olumlu yönü ise dahili sesi aracılığıyla nerede olursanız olun HoloLens size hologramları duyma olanağı sağlayacaktır.

Windows 10 ile çalışan HoloLenskendi güçlü grafik yongasına,işlemciye ve bir holografik işemciye sahip. Bunun dışında HPU ismi verilen ve gözü tamamen kaplayan bir retina ekrana sahip. Ekranın çözünürlüğü görme çözünürlüğümüz ile aynı. Transparan lensler ise çevremiz ile etkileşim içinde kalmamızı sağlıyor.
Microsoft şu anda HoloLens için sınırlı sayıda uygulama geliştirici ile çalışıyor. Bu yüzden kullanılabilecek uygulama sayısı henüz çok kısıtlı. Gözlük ile beraber kullanabileceğimiz uygulamalar   arasında en çok göze çarpanları; Holo Studio 3D ve Holo Builder.

Peki bu uygulamalar ne işe yarıyor?
Holo Studio 3D ile üç boyutlu nesneler tasarlayıp tasarımlarımızı üç boyutlu yazıcılardan çıkarma imkanı bulabiliyoruz.
Holo Builder uygulaması ile ise Minecraft benzeri legolardan oluşan bir dünya yaratma oyunu oynayabiliriz.

HoloLens bizde daha önce hiç gitmediğimiz, görmediğimiz yerleri keşfetme imkanı sunuyor. Örneğin HoloLens’in tanıtım filminde de yer verilen hologramlar ile Mars’ı keşfetmek çok yakında gerçek olacak. NASA’nın laboratuvarlarında çalışan bilim insanları yakında HoloLens ile Mars Rover görüntülerinin hologramlarını kullanarak Mars’ı keşfetmiş olacaklar. Daha önce neredeyse imkansız olan Mars yüzeyinde yürüyormuş gibi çalışma imkanı bulacaklardır.


Sonuç olarak Microsoft’un bu defa sanal gerçeklik alanında rakiplerine göre çok daha büyük bir gelişme gösterdiğini göz ardı etmek mümkün değil. Şu anda sunduğu uygulamalar dışında Windows 10 ile birlikte çok sayıda ve geniş kitlelere hitap eden yeni uygulamaların geliştirilmesi bekleniyor.  Günlük hayatta kullanım için biraz daha basitleştirmeler yapılırsa çok zaman geçmeden hayatımızın bir parçası olmayı başarabilir.

yazar: burcu dikmen 

1 Şubat 2015 Pazar

3d printer 3D yazıcı, bilgisayar verilerini zamandan ve ekonomiden tasarruf ederek elle tutulabilir, gerçek nesnelere dönüştüren bir baskı makinesidir. Tarihsel sürecine bakacak olursak ilk olarak 1984 yılında Chuck Hull tarafından 3D Systems şirketinde 3D yazıcı geliştirildi. Kabaca nasıl çalıştığına bakacak olursak; Çizdiğimiz dijital veri milimetrik ince katmanlara bölünür ve baskı bu katmanların üst üste eklenip çizilen nesnenin 3 boyutlu hale dönüşmesiyle son bulur. 3D yazıcı ile üretim için en hızlı üretim yolu denilebilir.

Baskı süreci Modelleme ve Baskı ve Üretim olmak üzere 3 bölümde incelenebilir:
Modelleme: üretilecek her ürün için ilk aşama modellemedir. Gerek 3 boyutlu çizim programlarıyla üretmek istediğimiz ürünü çizerek gerekse 3 boyutlu tarama programlarını kullanarak bir bilgisayar verisi elde edilir. Elimizdeki veri STL, OBJ, AMF formatına dönüştürülür ve modelleme işlemi tamamlanmış olur. Aşağıda verilen CAD programları ve daha birçoğu 3D Printer ile uyumludur:
    3d çizim
  • Solidworks
  • Autodesk
  • AutoCad
  • Rhino
  • 3ds Max
  • Maya
  • ZBrush
  • Blender
  • Inventor
  • Mudbox
  • Creo
  • Modo
  • LightWave
  • Mathematica
  • Cinema4D
  • SketchUp
  • OpenSCAD
  • FreeCAD
  • TinkerCad.com
  • 3dtin.com

Dilimleme: Çizilen veya taranan bilgisayar verisi STL, OBJ veya AMF formatlarına dönüştürülerek dilimlenme işlemi için hazır hale gelmiş oldu. Ancak bu formatlara çevirmemiz elimizdeki modelin verilerini yazıcının okuyabileceği anlamına gelmiyor. Bunun için yazıcının verileri anlayabileceği dil olan GCODE’a çevirmek gerekiyor. G kodu makinenin hareketlerini kontrol eden koddur. Bu aşama 3 boyutlu üretim için oldukça önemlidir. Çünkü G kodlarını kullanarak üretilecek ürünün özelliklerini belirlemiş oluyoruz. Aşağıda G kodu örneklerini görebilirsiniz:
G1 X-20.27 Y-10.75 Z0.2 F5.9648 E0.0132
3 boyutlu yazıcı dilimleme
dilimleme
G1 X-20.39 Y-10.54 Z0.2 F5.9648 E0.023
G1 X-20.5 Y-10.49 Z0.2 F5.9648 E0.0282
G1 X-20.49 Y-10.69 Z0.2 F5.9648 E0.0366
G1 X-20.53 Y-10.8 Z0.2 F5.9648 E0.0416
G1 X-20.41 Y-10.96 Z0.2 F5.9648 E0.0501
G1 X-20.34 Y-11.15 Z0.2 F5.9648 E0.0585
G1 X-20.31 Y-11.12 Z0.2 F5.9648 E0.0602
G1 X-20.31 Y-11.06 Z0.2 F5.9648 E0.0626


Üretim: Bu aşamada 3 boyutlu yazıcı G kodlarını satır satır işlemektedir. Yazıcıda bulunan eritme kafası okuduğu G komutları ile eksenler arasında hareket eder ve malzemeyi eritip iki eksen arasına yığarak baskı işlemini gerçekleştirir. 3 boyutlu yazıcılarda çözünürlük eksenler üzerindeki hareket hassaslığıyla doğru orantılıdır. Baskı süresi yazıcı kalitesi ve ürünün tasarımına göre farklılık göstermektedir. Genel olarak bir ürünün basımı 15 dakika ile 5 saat arasında farklılık gösterebilmektedir.      
3d yazıcı
üretim aşaması
Üretim esnasında en yaygın kullanılan maddeler PLA ve ABS olarak adlandırılan sert plastiklerdir. Yük taşıması istenen ve darbe alma olasılığı fazla olan bir ürün elde etmek istiyorsak PLA flamentlerini kullanmamız uygun olamayabilir. Olumlu bir yönü ise sağlık açısından değerlendirildiğinde ABS’ den daha üstün olmasıdır. Bu nedenle medikal alanlarda PLA flamentleri tercih sebebidir.
ABS flamentleri, plastik sektöründe oldukça sık kullanılmaktadır. Ancak 3D yazıcıda kullanmak için PLA dan daha yüksek bir ısıya ihtiyaç duyar. Bu durum da ABS flamentleri ile bir parça üretmeyi PLA’dan daha zor kılmaktadır. ABS ve PLA dışında 3D yazıcılarda  PET, PVA, Nylon, Ahşap gibi flamentler de kullanılabilmektedir.
       
Peki nerelerde kullanabiliriz?
Endüstriyel Kullanım
Endüstriyel üretimlerde ise maliyeti yüksek ancak bununla beraber kaliteli sonuçlar alabileceğimiz yazıcılar kullanılır.Giyim,  jeneratörler, ateşli silahlar, mimari, endüstriyel tasarım, inşaat, medikal, bilgisayar ve uzay alanlarında kullanılabilir.
 Giyim dünyasında bikini, ayakkabı ve elbiseyle giren 3D yazıcı teknolojisi Nike’ın futbolcular için özel olarak ürettiği 3D ayakkabılar ile oldukça dikkat çeken bir tasarım olmayı başardı.
3D yazıcı ile yapabileceklerimizi düşündüğümüzde bir arabanın yazıcıdan basılması zor gibi geliyor fakat LocalMotors firmasının tasarımı olan Strati isimli araba dünyanın ilk 3D yazıcı ile basılan arabası olarak tarihe adını yazdırdı bile. Arabanın gövde kısmı tamamen yazıcıdan basılıp ardından motorunun ve elektronik donanımlarının yerleştirilmesiyle araba çalışır hale getirilmiş ve basımın tamamlanması 45 saat sürmüş.
3D yazıcı teknolojisiyle inşaat sektöründe binaların basımı zamandan ve maliyetten kâr etmeyi sağlamıştır. Ameliyatlarda kullanılmak üzere basılan iskelet parçaları, protezler 3D baskı teknolojisinin sağlık alanında bize verdiği imkanlardan sadece birkaçı.


3d yazıcı ayakkabı
3D yazıcı ile yapılmış bir ayakkabı
3d printer araba
3D yazıcı ile üretilen araba



Ev Tipi, Bireysel Kullanım
Kişisel olarak kullanmak istediğimiz yazıcılar maliyeti daha düşük ve yüksek kalite beklenmeyen yazıcılardır. Oyuncaktan takıya, hediyelik eşyaya kadar birçok alanda bize üretim imkanı sunmaktadır.
3D yazıcılarla elde edilen bir isimlik veya kartvizit tasarım ve teknolojiye bakış açınızda yeni bir çığır açmanızı sağlayabilir.
Evde kendinize özel dekorasyon ürünleri üretip fark yaratmak hiçte zor değil. Elektrik anahtarlarına, prizlere kadar hatta mutfakta kullanabileceğiniz kalıplara kadar bir çok ortamda kullanmak mümkün. 3D yazıcılar sayesinde kullandığınız bir eşyanın parçasını bulamama gibi bir sıkıntınızda azalmış oluyor. Eksik veya onarılmaya ihtiyacı olan parçaları kendiniz üretebilirsiniz. Kendinize kitap tutucuları, anahtarlıklar, şık dekoratif ürünler yapmanız bu sayede oldukça kolaylaşıyor.


Eğitim alanında maliyeti yüksek olan yada alınması mümkün olmayan materyallerin 3D yazıcı ile prototipleri üretilerek gerçeğe daha yakın eğitimlerin verilmesi sağlanabilir.
3 boyutlu ev tipi yazıcı  

yazar: burcu dikmen 
Subscribe to RSS Feed Abidin Burak Tasarım Ofisi