19 Ocak 2015 Pazartesi

greenify logo     Android işletim sistemi, özgür yapısı ve bir çok donanıma verdiği destek sayesinde, mobil dünyada en çok kullanılan ekosistemdir. Bu ekosistemin güzel yanları olmasının yanı sıra, bazı noktalarda standart kullanıcıları üzebilmektedir. Bazı yerlerde sisteme müdahale etmeniz gerekebilir.

     Örneğin, telefonunuza bir uygulama kurdunuz. Bu uygulama, Facebook yada Whatsapp gibi sık kullanmadığınız bir uygulama olmasa da, arka planda Facebook ve Whatsapp gibi sürekli çalışır. Zaman içerisinde arka planda çalışan uygulama sayısı arttıkça, telefonunuzdan verim alamaz hale gelirsiniz. Pili çabuk biter, anlık takılmalar yaşarsınız, bir uygulama açmak istediğinizde telefon size tepki vermez vs. Bu sorunlar, telefonunuzdan soğumanıza hatta yeni bir telefon almanıza dahi sebep olabilir.

     Tabiki tüm bunların çözümü var. Arka planda çalışmasını istemediğiniz bir uygulamayı durdurmak için, Ayarlar<Uygulamalar kısmından çalışıyor sekmesine gidip oradan durdurmak istediğiniz uygulamayı seçip Durdur/Durdurmaya Zorla butonuna tıklarsanız uygulama arka planda çalışmayı durdurur. Siz uygulamayı bir daha açana kadar yada telefonunuzu kapatıp açana kadar uygulama devreye girmez. Bu işlem 1-2 uygulama için kullanılabilir. Ya 10'dan fazla uygulamayı durdurmak istiyorsanız? İşte bu noktada, yukarıda anlattığım yöntem, tam anlamıyla işkenceye dönüşür.

     Burada, "Greenify" adlı uygulama devreye giriyor. Telefonuna root yapanların ilk tercih ettiği uygulamalardan biri olan Greenify, arkaplanda sizin seçtiğiniz uygulamaları tek dokunuşla durdurabiliyor. Siz tekrar çalıştırana kadar yada telefonunuzu yeniden başlatana kadar, uygulamalar arka planda uyumaya devam eder.

     2.4 sürümüne kadar bu uygulama sadece Rootlu telefonlarda kullanılabiliyordu fakat artık tüm telefonlarda kullanılabiliyor. Yani standart bir kullanıcı iseniz ve Rootsuz telefon kullanıyorsanız da bu uygulamayı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

     Uygulamanın 3 farklı çalışma modu vardır. Uygulamayı açtığınız zaman, sağ üstte bulunan üç noktaya tıkladığınızda, karşınıza uygulamanın farklı bölümlerine ulaşabileceğiniz seçenekler çıkar. Burdan "Deneysel Özellikler" seçeneğini seçtiğinizde, çalışma modlarını ayarlayabileceğiniz kısma ulaşabilirsiniz. Şimdi sizlere bu modlardan bahsedeceğim.

Root-suz Mod

     Eğer Rootsuz bir telefon kullanıyorsanız, Greenify uygulamasını ilk yüklediğiniz anda Root-suz modu otomatik olarak seçili olur. Bu moddayken Greenify; uygulamaları uyutmak isteğiniz zaman yukarıda anlattığım yöntemi, sizin yerinize seçtiğiniz her uygulama için tek tek yapar. Yani ekranda; her bir uygulama için Greenify uygulamasının Ayarlar<Uygulamalar<Çalışıyor sekmesine girip, uygulamayı durdurduğunu görürsünüz. Bu işlem, sizin elle yapmanızdan çok daha kısa sürer. Eğer bu da sizin için yavaş ve yetersiz geliyor ise daha fazlasını yapabilmek için telefonunuzu Root etmeniz gerekiyor.

Root Mod

     Eğer Rootlu bir telefon kullanıyorsanız, Greenify uygulamasını yükledikten sonra "Deneysel Özellikler" kısmını açarak çalışma modunu "Root" yapmalısınız. Bu moddayken Greenify; uygulamaları uyutmak istediğiniz zaman, yukarıda anlattığım yöntemden farklı olarak, ekranda hiç bir işlem yapmadan alt planda, seçtiğiniz uygulamaları durdurur. Siz bişey fark etmezsiniz. Sadece, ekrana gelen ufak bir bildirim sayesinde uygulamalarınızın durdurulduğunu anlarsınız.


Hızlı Mod

     Eğer Rootlu bir telefon kullanıyorsanız, Greenify uygulamasını yükledikten sonra "Deneysel Özellikler" kısmını açarak çalışma modunu "Hızlı" yapmalısınız. Bu mod da, Root modu gibi çalışır. Fakat root modundan bir farkı vardır. Bu modu kullanabilmek için "Xposed Yükleyicisi" uygulamasını yüklemeniz gerekmektedir. Bu uygulama sayesinde, Greenify uygulamasını, Android işletim sistemine bir sistem yazılımı olarak tanıtabilirsiniz. Bu işlemden sonra, Greenify uygulaması ile arka planda çalışan sistem yazılımlarını da durdurabilirsiniz ve Root moda göre bi miktar daha hızlı çalışır.


 greenify arayüzügreenify yarar çalışma modu



Şimdi size, uyutmak istediğiniz uygulamaları nasıl seçeceğinizi anlatacağım.

Uygulamayı ilk açtığınızda, karşınıza uyutulan ve uyanık olan uygulamalar çıkar. Sağ üstte bulunan "+" tuşunu basıyoruz.



Karşımıza "Uygulama Analizcisi" sayfası çıkıyor. En altta bulunan "Daha Fazla Uygulama" seçeneğine tıklıyoruz.



Uyutabileceğimiz uygulamaların tamamı karşımıza geliyor. Burada uyutmak istediğimiz uygulamaları seçtikten sonra, sağ altta çıkan tik işaretine tıklıyoruz. Uyutma kısa yoluna tıkladığımızda, artık seçtiğimiz uygulamaların tamamı uyutulacak.



     Şimdi, ana ekranımıza uygulamaları tek dokunuşla uyutmamızı sağlayacak olan kısayolu ekleyelim. Önce sağ üstteki 3 noktaya tıklıyoruz. Daha sonra "Uyutma Kısayolu Oluştur" seçeneğine tıklıyoruz. Bize 2 alternatif sunuyor program. Birincisi "Şimdi Uyut". Bunu seçerseniz, ana ekrana bir kısa yol ekler ve bu kısa yola dokunduğunuzda, seçtiğiniz tüm uygulamaları uyutur. İkincisi ise "Uyut+Ekranı Kilitle". Bunu seçerseniz, ana ekrana bir kısa yol ekler ve bu kısa yola dokunduğunuzda, seçtiğiniz tüm uygulamaları uyutur ve ekranı kapatır.


Dikket Etmeniz Gerekenler:
  • Bir sistem yazılımını uyutmak, telefonunuzun doğru çalışmasını engelleyebilir. Örneğin; klavyeyi uyuttuğunuz zaman, telefonda klavye gereken hiç bir yerde klavyeye ulaşamazsınız. Mesaj yazamazsınız yada arama yapamazsınız.
  • Bu yazıyı okuduktan sonra telefonunuza root yapma isteği duyabilirsiniz. Root yapmak, telefonu garanti kapsamı dışına çıkarır. 
  • Root yaptıktan sonra, sistem dosyalarıda dahil olmak üzere, tüm dosya ve klasörlere erişim hakkınız olacağı için sisteme ciddi zararlar verebilirsiniz. Dikkatli olmanızda fayda var.

İncelenen Uygulama Sürümü: 2.5.2


Yazar: Ulaş ERSARI

0 yorum:

Yorum Gönder

Subscribe to RSS Feed Abidin Burak Tasarım Ofisi