20 Ocak 2015 Salı


Aynı zamanda "Bilgisayar" kelimesinin de isim babası olan Prof. Dr. Aydın Köksal'ın "Bilişim sözcüğü nerden çıktı?" sorusuna cevabı;
Bilişim, bilginin akışkan hali demektir. Bilmek sözcüğünden türettim ve ilk kez 1968'de "Bilişim teknik bilimini Türkiye'nin kalkınması için araç olarak kullanacağız" diyerek kullandım. Sonra yazıya da döktüm. 1971'de Bilişim Derneği'ni kurduk. Bilişim sözcüğüne karşı çıkan da olmadı. 


1971 yılında Bilişim Teknolojileri Sektöründeki ilk topluluk olan Türkiye Bilişim Derneği kuruldu, aynı yıl Türkiye'de ve Avrupa'da tireleme sorunlarının aşıldığı ilk bilgisayar uygulamalı telefon rehberi olan İstanbul Telefon Rehberi, IBM makineleri yardımıyla hazırlandı.
Yine 71 yılında Bilişim Dergisi yayınlanmaya başlandı.
ODTÜ de Eğitim programları düzenlenmeye başlandı.
1972 yılında Türkiye Bilişim Derneği OECD nin bir alt kuruluşu olan Teknik Yardımlaşma Biriminin düzenlediği Belgradda düzenlenen ilk uluslararası toplantısına katıldı. 
1974 yılında Üniverstilerararsı Seçme ve Yerleştirme Sınavı uygulaması gerçekleştirildi. Ayrıca dönemin tek televizyon kanalı olan TRT'de hergün bültenlerinden Türkiye Bilişim Derneği'nin düşüncelerine ve çalışmalarına yer verdi.
Dr. Necdet Bulut'un hazırladığı Ulusal Bilişim Politikası Güncel Görev raporunda 1975 yılı ile ilgili Türkiye'nin durumu açıkca belirtiliyor;
"1975 Kasım'mda yayınlanan "Türkiye Bilgi İşlem Merkezleri Kılavuzu'na göre ülkemizde de 102 bilgi işlem merkezine dağılmış 111 bilgisayar bulunuyor. Bu sayı Hindistan'da 1969 yılında bulunan bilgisayar sayısına eşit. Tüm gelişmesi otuz yıla sığan bilgisayarların sayısı açısından Hindistan'ın altı yıl gerisindeyiz."
Dünyada ve Türkiye'de 1975 yılı toplam bilgisayar sayısı;
150.000'in üstünde bilgisayarla ABD başı çekmekte İkinci sırada ise 38,000 bilgisayarla Japonya, üçüncü sırada 30,000 bilgisayarla SSCB yer almaktadır. Türkiye'de ise 1975 Kasım itibariyle 110 bilgisayar bulunmaktadır.

1976'da ise ilk defa 1. Bilişim Kongresi adıyla Bilişim Teknolojileri alanında bir kongre düzenlenmiştir. Ağustos 1976 ayında gazetelerde yer alan Türkiye'nin en büyük 100 şirketinden bilgisayar kullanan ların sayısı ise sadece 16.
1977 de ise artık İki üniversite Bilgisayar Mühendisliği alanında eğitim vermeye başlamıştı, ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi.
80'lere girerken hem teknolojik araştırmalar hemde bilişimciler açısından daha farklı bir Türkiye vardı ama işler pek umulduğu gibi olmadı. Dünya PC (kişisel bilgisayar) dönemine girdi Türkiye ise askeri yönetime.


Bilişim Teknolojileri Sektörünün gelişimi ile ilgili yazılarımız devam edecektir.

Yararlanılan Kaynaklar :
Ulusal Bilişim Politikası Güncel Görev, Dr.Necdet Bulut.
Sanayide Bilgisayar Kullanımı, Dr. Necdet Bulut.
NTV, Türkiye'de Bilişim Öyküsü.

http://www.bilisimdergisi.org/s155
http://www.milliyet.com.tr/2005/03/06/pazar/paz02.html


Yazar : abidin burak şahin 

0 yorum:

Yorum Gönder

Subscribe to RSS Feed Abidin Burak Tasarım Ofisi