Telefonunuzun arayüzünden sıkıldınız mı? Hızlı, renkli ve özelleştirilebilir bir arayüz mü istiyorsunuz? Nova Launcher sizin için biçilmiş kaftandır. Bu gün sizlere, android platformundaki tüm cihazlarda sorunsuzca kullanabileceğiniz bir uygulama olan, Nova Launcher'ı tanıtacağım.
Öncelikle, "Launcher nedir?" bundan biraz bahsetmek istiyorum. Android telefonların, kullanıcının zevkleri doğrultusunda, kişiselleştirilmesini sağlayan ana ekran yazılımlarıdır. Temalardan farklı olarak launcher'lar, kendilerine ait simgeler, ekran görünümleri, hareket şekilleri ve farklı özelleştirmeler barındırırlar.
Nova Launcher, android ekosisteminde bulunan en hızlı ve en özelleştirilebilir arayüzlerden bir tanesidir. Hatta bana göre en iyisidir. Nova Launcher sayesinde ana ekran, uygulama menüsü, alt panel ve klasörleri özelleştirebilir, farklı parmak hareketleriniz ile farklı uygulamalara hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.
Uygulamamızı 4 ana başlık altında inceleyeceğiz. Her başlık, Nova Launcher ayarlarında bulunan başlıkları simgelemektedir. Çok fazla detaya inmeden, en çok kullanılan ayarlara değineceğim.
Masaüstü
Bu başlık altında, ana ekranımızda yapabileceğimiz değişikliklerden bahsedeceğim.
- Masaüstü Izgarası: Buradan, ana ekrana yerleştirdiğimiz uygulama kısa yolları ve widget'ları konumlandırabileceğimiz sütun ve satır sayısını belirleyebiliyoruz.
- Ana Ekranlar: Buradan, kaç adet ekran kullanacağımızı, bu ekranları hangi sıra ile dizeceğimizi ve hangi ekranın bizim ana ekranımız olacağını belirleyebiliyoruz.
- Kaydırma Efekti: Buradan, ekranlar arasında geçiş yaparken, bu geçişin hangi efekt ile gerçekleştirileceğini belirleyebiliyoruz.
- Duvar Kağıdını Kaydır: Bu bizim en çok işimize yarayan ayarlardan birisidir. Bu ayar, kullandığımız duvar kağıdının, ekranlar arasında geçiş yaparken sağa yada sola kaymasını sağlar. Örneğin; 720x1280 pixel çözünürlüğünde bir telefona sahipsiniz. Duvar kağıdınız ise 1920x1280 pixel diyelim. Duvar kağıdı, doğal olarak ana ekranın dışına taşar. Bu ayarı yaptığımız zaman, ekranlar arası kaydırma işlemi yaparken duvar kağıdınızın ana ekranda gösterilmeyen kısımlarını da görebilirsiniz.
- Sonsuz Kaydır: Bu ayarın yanındaki kutuyu işaretlerseniz, tek bir yönde hiç durmadan kaydırma işlemi yapabilirsiniz.
- Simge Etiketleri: Bu ayarın yanında bulunan kutudaki işareti kaldırırsanız, ana ekranınızda ve yan ekranlarınızda bulunan uygulama kısa yolları altındaki yazıları kaldırır.
- Tüm Widget'ları Boyutlandır: Bu ayarın yanındaki kutuyu işaretlerseniz, ekranınızda kullandığınız tüm widget'ları varsayılan ayarları dışında, istediğiniz boyutta kullanabilirsiniz.
Uygulama Menüsü
Bu başlık altında, uygulamalarınızın bulunduğu menü üzerinde yapabileceğimiz değişikliklerden bahsedeceğim.
- Uygulama Menüsü Kılavuzu: Buradan, uygulama menüsünde yan yana ve alt alta kaç adet uygulama gösterileceğini ayarlayabiliyoruz.
- Arka Plan: Buradan, uygulama menüsünün arka planının rengini ve saydamlığını ayarlayabilirsiniz.
- Kaydırma Efekti: Buradan, uygulama menüsünde bulunan sekmeler arasında geçiş yaparken hangi efektin kullanılacağını belirleyebiliyoruz.
- Uygulama Menüsü Stili: Buradan, uygulamalarınızın alt alta mı yoksa yan yana sayfalar halinde mi sıralanacağını ayarlayabilirsiniz.
- Sonsuz Kaydır: Bu ayarın yanındaki kutuyu işaretlerseniz, tek bir yönde hiç durmadan kaydırma işlemi yapabilirsiniz.
- Simge Etiketleri: Bu ayarın yanında bulunan kutudaki işareti kaldırırsanız, uygulama menüsünde bulunan uygulama kısa yolları altındaki yazıları kaldırır.
Alt Panel
Bu başlık altında, ana ekranın alt kısmında bulunan panel üzerinde yapabileceğimiz değişikliklerden bahsedeceğim.
- Alt Paneli Etkinleştir: Bu ayarın yanındaki kutuda bulunan tik işaretini kaldırırsanız, ana ekran altında bulunan panel kaybolur.
- Alt Panel Biçimi: Buradan, panelin rengini, desenini, şeklini ve saydamlığını ayarlayabilirsiniz.
- Alt Panel Sayfa Sayısı: Buradan, alt panelin kaç sayfadan oluşacağını ayarlayabilirsiniz.
- Alt Panel Simge Sayısı: Buradan, alt panelin bir sayfasında kaç adet simge gösterileceğini ayarlayabilirsiniz.
- Küçük Simgeler: Alt panelin fazla yer kapladığını düşünüyorsanız bu ayarın yanında bulunan kutuyu işaretleyerek, simgelerin daha küçük görünmesini sağlayabilirsiniz.
- Sonsuz Kaydır: Bu ayarın yanındaki kutuyu işaretlerseniz, tek bir yönde hiç durmadan alt panel sayfaları arasında kaydırma işlemi yapabilirsiniz.
- Simge Etiketleri: Bu ayarın yanında bulunan kutudaki işareti kaldırırsanız, alt panelde bulunan uygulama kısa yolları altındaki yazıları kaldırır.
Klasörler
Bu başlık altında, oluşturduğunuz klasörler üzerinde yapabileceğimiz değişikliklerden bahsedeceğim.
- Klasör Ön izleme: Buradan, oluşturduğunuz klasörlerin nasıl görüneceğini ayarlayabilirsiniz.
- Klasör Arka planı: Buradan, oluşturduğunuz klasörlerin hangi şekilde gösterileceğini ayarlayabilirsiniz. "Özel" seçeneğini seçerek, klasörün sizin belirlediğiniz bir resim ile gösterilmesini sağlayabilirsiniz.
- Arka Plan: Buradan, klasörün arka plan rengini ve saydamlığını ayarlayabilirsiniz.
- Simge Etiketleri: Bu ayarın yanında bulunan kutudaki işareti kaldırırsanız, klasör içerisinde bulunan uygulama kısa yolları altındaki yazıları kaldırır.
Nova Launcher'ın, ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki adet versiyonu bulunmaktadır. Ben ücretsiz olan versiyona sahibim. Ücretsiz versiyonunda yukarıda bahsettiğim ayarları yapabiliyorsunuz. Fakat Nova Launcher'ın, bana göre en önemli özelliklerinden biri olan, "Hareketler ve Düğmeler" ayarlarını kullanabilmek için ücretli sürümü satın almanız gerekmektedir. Buradan, farklı parmak hareketlerinize uygulama kısa yolları yada eylemler atayabiliyorsunuz. Ekran üzerinde yaptığınız hareketler ile istediğiniz uygulamaya hızlı bir şekilde erişebiliyorsunuz yada telefonun belirlediğiniz bir eylemi gerçekleştirmesini sağlayabiliyorsunuz.
İncelenen Uygulama Sürümü: 3.3
İncelenen Uygulama Sürümü: 3.3
TSF launcherıda incele :D
YanıtlaSilTabiki, onu da inceleriz :)
Sil